Turul Moldovei: Hirjauca

Cu permisiunea consiliului raional Calarasi am sa public acest articol pentru a promova turismul in orasul Calarasi, oras in care m-am nascut si a satelor ce-l inconjoara…

Înaintând pe valea râului Ichel printre coline împădurite şi cîmpuri îngrijite, la kilometrul 6 se ajunge într-un sătuc mic Mândra cu o vatră medievală (este atestat la 28 iunie 1644), în mijlocul căreia se înalţă biserica din lemn “Sf. Dimitru” din 1919 (unele izvoare indică anul înălţării lăcaşului 1847).

Încă 4 km de drum în preajma Pădurii Mănăstireşti şi ajungem la Hârjauca, sat vechi moldovenesc (atestat la fel la 28 iunie1644), unde pe la înc. sec. XVIII se stabileşte o colonie de ucraineni, care s-au ascuns în codrii Moldovei, fugind de iobăgie din guberniile ucrainene şi ruse.

Hirjauca

Ceva mai târziu, la 1740 în preajma unui izvor mare cu proprietăţi tămăduitoare din codru pe moşia boierului Niculiţă (ce număra 26 desetine pământ arabil şi 2058 desetine de pădure în “Poiana Badiului” până la Leordoaia) se fondează un schit de călugări cu o mică biserică din lemn cu cinci turle “Adormirea Maicii Domnului”.

Manastirea Hirjauca

Sau păstrat mai multe ipoteze privind primii întemeietori ai mănăstirii: călugării Teodosie, Inochentie Sava sau Hărjan. Cert este că pe timpul egumenului Spiridon Filipovici (militar în flota rusă născut în Muntenegru, conduce lăcaşul monahal între anii 1818-1846) mănăstirea cunoaşte o perioadă de avănt. Între anii 1820-1836 se zideşte biserica de vară “Înălţarea Domnului” (este foarte asemănătoare cu Catedrala din Chişinău, arhitectură clasicistă, cupolă rotundă situată deasupra naosului cruciform, “turn cu săgeată” deasupra clopotniţei, interiorul a fost pictat în ulei).

Manastirea Hirjauca : interior

Biserica de iarnă “Sf. Spiridon”, zidită în piatră în 1869-1872 în locul celei de lemn, este un bun exemplu de încadrare în arhitectura tradiţională moldovenească a elementelor clasicismului târziu rus, au fost desţelinite 800 ha de mlaştină şi mărăciniş pentru pământ arabil, plantate livada şi via, şase iazuri, construite două mori de apă.

Mai târziu aici apar biblioteca, trapeza, corpuri de chilii, şoproane, atelier de cărămidă, toate amplasate într-un complex unic în armonie cu natura înconjurătoare, astfel încât timp de un veac devine reşedinţa de vară a mitropolitului Moldovei. Între anii 1953-1993 a fost închisă de autorităţile sovietice, din 1954 este transformată în casă de odihnă, iar din 1958 în sanatoriu.

Staţiunea balneoclimaterică “Codru” (iniţial “Moldova Sovietică”, actualmente separată de mănăstire) este una dintre cele mai apreciate din Republica Moldova pentru tratarea maladiilor gastro-intestinale, gastrite, colite, hepatite, holicistite, pancreatite, ulcere stomacale şi duodenale, restabilirea post-operaţională, ale aparatelor locomotor – artroze, artrite, podagre, osteohondroze, spolioze, Maladia Behterev), cardio-vascular şi organelor genitale.

Terapiile întrebuinţate pe larg sunt: utilizarea dozată a apelor minerale locale (analiza chimică a apei o identifică drept analoagă după componenţa minerală: hidro – carbo – sulfato – sodică, cu cele din staţiunea cehă Karlovy Vary, ), nămolurilor terapeutice, plantelor medicinale, diverse tipuri de masaj, terencur, climatoterapia, aerobică medicală ş.a. În staţiune sunt disponibile 250 de locuri (35 numere single, 200 numere duble, 16 apartamente).

În componenţa comunei Hârjauca mai fac parte localităţile Palanca şi Leordoaia.

Padure, Palanca

Palanca este cunoscută drept fostă colonie a ucrainenilor, care au fortificat iniţial localitatea cu buşteni ascuţiţi (de aici şi denumirea “palenki” din ucraineană înseamnă fortificaţie din lemn). În anul 1847 înalţă în centrul satului biserică din lemn “Acoperământul Maicii Domnului” (recent în reconstrucţie).

Reconstructia Manastirii din Lemn

La 26 decembrie 2000 în preajmă din iniţiativa proprietarei Tatiana Popa este fondat muzeul “Casa Părintesacă”, în care îşi desfăşoară activitatea cercuri etno – folclorice pentru copii, spectacole pentru săteni şi turişti.

Casa Parinteasca

În apropierea satului Leordoaia pe fosta moşie a boierului Niculiţă este rezervată o porţiune de pădure reprezentativă.

Vizite şi excursii locale:

* Vetre medievale (1644) Mândra, Hârjauca.
* Mănăstirea “Înălţarea Domnului” (1740, Hârjauca).
* Biserici din lemn la Palanca (1847) şi Mândra (1919).
* Muzeu “Casa Părintească”.
* Natură pitorească: rezervaţie naturală silvică “Vila Hârjauca” (89 ha), rezervaţie naturală silvică Leordoaia (158 ha, ocol silvic Hârjauca, Hârjauca – Sipoteni, parcela 31), monument natural botanic (vegetaţie silvică pe 5,4 ha, ocol silvic Hârjauca, Hârjauca – Sipoteni, parcela 36), monument natural hidrologic “Apele minerale din s. Hârjauca” (1,5 ha, în partea de jos a vâlcelei Hârtop, deţinător sanatoriul “Codru”), 36 arbori seculari în ocolul silvic Hârjauca, Hârjauca – Sipoteni (33 fagi, un paltin de câmp şi un stejar pedunculat – parcela 36, un fag – parcela 26).

* Evenimente locale: hramuri – “Sf.Dumitru” (s.Mândra), “Înălţarea Domnului” şi “Sf. Spiridon” (s. Harjauca), “Acoperământul Maicii Domnului” (s. Palanca).
* Vinărie “Hârjauca-Vin”, capacitate 10000 t/an, soiuri: Aligote, Feteasca, Sovignon, Isabela.

Cazare: sanatoriul “Codru” (450 locuri disponibile), tabără de vară pentru copii, în chiliile monahale cu permisiunea călugărilor, în gospodării ţărăneşti disponibile, în corturi în locurile de odihnă a localnicilor.

Accesul se face pe şosea la distanţa de 30 km de la Călăraşi.

Cam asta e descrierea “oficiala” a locrurilor vizitate de noi. Acestea fiind spuse, sper sa va aventurati si sa descoperiti frumusetea Calarasului si a satelor deosebit de frumoase care il inconjoara.


19 Responses to “Turul Moldovei: Hirjauca”

 1. Ion says:

  Este un loc foarte frumos. Merita de dus ;)

 2. mariana says:

  am nevoie de situl uficial al sanatoriului codru din calarasi va rog mult:)

 3. admin says:

  Nu cred ca au site ;)

 4. alina says:

  EU MAS MULTUMIMA SI CU NUMARUL DE TELEFON DE LA ACEST SANATORIU ……..PUTETITI SA MA AJUTATI???PLYSSSSSS[-o< :-@

 5. Andrei says:

  CODRU S.R.L., sanatoriu
  r-n Calarasi, s. Hirjauca
  /+373-244/ fax: 72130; tel: 72230; 72232; 72203
  Ramura: Tratament balneo-sanatorial.

  NUFARUL ALB S.R.L., sanatoriu
  r-n Cahul, or. Cahul, str.Nucilor, 1
  /+373-299/ fax: 24645; tel: 23440; 24441
  Ramura: Tratament balneo-sanatorial.

  deci sunt 2 locuri de odihna intrebate practic de toti …eu nu am fost acolo dar toti recomanda sa plec acolo ……. sunati si veti avea mai multa informatie

 6. galina says:

  Asi putea sa ma odihnesc la sanatoriul “Codru” cu familia din cont propriu, fara foaie de tratament? Care sunt preturile?

 7. admin says:

  galina, este foarte dificil sa mergi de unul singur la Sanatoriul Codru din Calarasi, deoarece prioritate au sindicatele intrepriderilor de stat. Despre preturi nu stiu multe, puteti sa dati un telefon si sa aflati.

 8. victoria says:

  mam odihnit multi ani de-a rindul la acest sanatoriu . este minunat , zilnic sunt exucursii la biserici , manastiri incluziv si la Casa Parinteasca . Este situat in inima codrilor , locuri pitoresti de o frumusete inedita … merita vizitat:)

 9. irina says:

  as vrea sa-mi trimit parintii la odihna la unul din sanatoriile cahul-calarasi,dar nustiu care ar fi mai bun si as vrea sa aflu la san. din calarasi pe ce boli mai mult se pune accentul,adica stomacale,cardio-vasculare,pt oase…?va rog daca ma poate ajuta cineva sa fac o alegere potrivita vas fi foarte recunoscatoare!

 10. admin says:

  irina, vezi detalii pe urmatoarele nr de telefon, daca afli ceva revina cu un comentariu:
  Statiunea balnioclimaterica “Codru”, Calarasi Tel: (244) 72-2-32, 72-1-30, 72-2-54, 72-2-43

  In general insa la sanatoriu se rateaza maladiile gastro-intestinale (gastrite, colite, hepatite, holicistite, pancreatite, ulcere stomacale şi duodenale, restabilirea post-operaţională), ale aparatelor locomotor (artroze, artrite, podagre, osteohondroze, spolioze, Maladia Behterev), cardio-vascular şi organelor genitale. Terapiile întrebuinţate pe larg sunt: utilizarea dozată a apelor minerale locale (analiza chimică a apei o identifică drept analoagă după componenţa minerală: hidro – carbo – sulfato – sodică, cu cele din staţiunea cehă Karlovy Vary, ), nămolurilor terapeutice, plantelor medicinale, diverse tipuri de masaj, terencur, climatoterapia, aerobică medicală ş.a. În staţiune sunt disponibile 250 de locuri (35 numere single, 200 numere duble, 16 apartamente).

 11. Silvia says:

  Buna seara …Cautam pe net o directie spre vacanta.Si as dori sa mi-o petrec la sanatoiu,luind in calcul ca am ceva probleme de sanatate(la spate).As vrea sa imi spuna cineva ,care sunt preturile ,in asa caz.Si asta conteaza f mult …Va multumesc

 12. marina says:

  as dori informatie care sunt preturile de la acest sanatoriu, pentru cea mai buna camera pentru 2 persoane , daca e posibil sa gasesti ceva liber pe la mijlocul lui august si daca e posibil ceva informatie despre acest sanatoriu: conditii, service, atraction… as vrea sa aflu, deoarece o persoana de peste hotare ar vrea sa se odihneasca si sa se trateze acolo. am auzit doar ca e un sanatoriu super. as fi foarte recunoscataoare daca cineva din administratie mi-ar da aceasta informatie.

 13. admin says:

  marina, vezi mai sus numerele de contact. Suna si afla ce te intereseaza.

 14. Svetlana says:

  Va informez ca Statiunea Balneoclimaterica Codru, la moment dispune de locuri vacante de tratament din orice zi,la pretul de 278 de lei pe zi pentru o persoana,in camera de doua persoane (alimentare+cazare+tratament),termen de la 10 zile pina la 18 zile.Relatii la telefon:0244-72232,0244-72234.Sef-sectie vinzari-Svetlana David.Comanda preventiva poate fi efectuata prin
  e-mail:statiuneacodru@mail.md

 15. gicu says:

  as vrea sa stiu care sint tarifele.stiu ca este foarte bun sanatoriu am
  auzit de la prieteni.va rog mult sami scrieti raspuns

 16. MIHAIL says:

  VREAU SA STIU CUM SE CUMPAR UN BILET LA SANATORIU CODRU

 17. alina says:

  salut,as vrea sa obtin informatii cum se poate de cumparat bilete la sanatoriu Codru?

 18. vica says:

  salutare, poate sa mi spuna cineva daca acest sanatoriu se efectueaza tratamentul acneiei, va multumesc anticipat

 19. Nadejda Anslow says:

  Balneologic place “Codru” is a very famous place for people fron former The Soviet Union. Service is on high level, people are very friendly and helpful. Prices are affordable for average income person and family. Moldavian cousins, wellcoming atmosphereand high qualified medical support and treatment if yuo wish are exellent. It is time for you to go and enjoi yourself.

Leave a Reply