Calarasi pe wikipedia

Azi cautam ceva info despre orasul natal, si desigur, primele rezultate de pe google sunt de pe wikipedia. Surpriza cea mare, e ca nu exista (pina acum) mai nimic informatie despre orasul Calarasi si mai cu seama despre potentialul sau turistic.

Am decis sa completez pagina de pe wikipedia cu informatie (turistica) cit mai multa despre unul dintre cele mai verzi si pitoresti orase din Moldova. Am modificat si pagina raionului Calarasi e putin copy/paste :) dar important e ca lumea sa gaseasca repede raspunsuri.

Linga Calarasi

Mai jos va dau putina informatie despre Calarasi (si satele din r. Calarasi).

Orasul Calarasi se afla la o distanta de 50 km de or. Chisinau – capitala R. Moldova si 132 km de la fosta capitala a Moldovei: Iasi (România) ;) .

Relieful teritoriului este complicat :) , intersectat de pante cu diferite grade de înclinare si podisuri, si este situat pe colina de Centru a Republicii Moldova în Zona Codrilor, care atinge o înaltime de 400 metri de la nivelul marii. In apropierea raionului Calarasi se afla si cel mai inalt loc din Moldova, dealul Balanesti 429 m (daca veti cauta pe google info despre Balanesti veti gasi in sursele engleze -> Mount Balanesti :D )

Pe teritoriul raionului se varsa rîuletele Bîc (vezi izvorul), Ichel si Cula.

Daca vii in Calarasi nu uita sa treci pe la:

1. Cele 4 manastiri amplasate in forma de cruce (Frumoasa, Raciula, Hirjauca, Hirbovat)
2. Cea mai veche fabrica de vinuri si divinuri din Moldova (Calarasi Divin)
3. Biserici din lemn unice in Moldova (Mândra, Palanca, Horodiste, Paulesti, Hoginesti)
4. Rezervatia Plaiul Fagului
5. Pensiunea agroturistica unica “Casa Mierii” – Raciula
6. Muzeul “Casa Parinteasca” – Palanca

Biserica de Lemn - Palanca

7. Sanatoriul Codru – Hirjauca….
8. Rezervatii peisagistice mari între satele Cabaesti – Pârjolteni (1213 ha), Temeleuti – Valcinet (209 ha), Tiganesti (680 ha) si Sadova (407 ha)
9. 2 conace a boierilor Malski si Ruso din sec XIX. (Bahmut, Paulesti)
10. Vestigii antice ale cetatii de pamânt getice (sec IV-III î.e.n.) din Horodiste
11. Monument natural geo-paleontologic “Cimitirul cailor” (2 ha), parcul de arbori seculari.

Lista ar contunua dar nu vreau sa te obosesc. Iti recomand sa faci un tur al Calarasului pe bicicleta, e o aventura ce te va solicita (din cauza dealurilor) dar satisfactia e garantata ;) . Pe biciclete poti urma traseul pe care l-am facut vara trecuta, sau poti merge la cele 4 manastiri (coborind o vale de peste 3km lungime ;) )

Linga Calarasi

Probleme:
1. Calarasul este insuficient promovat ca destinatie turistica.
2. Multe descoperiri arheologice nu s-au materializat in muzee, sau elementar sapaturile au incetat din cauza lipsei de finantare.
3. Infrastructura slab dezvoltata la unele tabere de odihna (s-au distrus in anii ’90)
4. Lipsa unui interes din partea Calarasenilor in promovarea Calarasului ca destinatie turistica!!! In mare parte toti lauda vinul din Calarasi (Niscani – de acest lucru a avut grija si Pavel Stratan in “Eu beu”) dar putini vin sa vada unde si cum este produs acest vin.
5. Nu vreau sa vorbesc despre programele nationale ineficiente… e un lucru stiut de toti, insa nu trebuie sa dureze!!!

P.S. Citeva din destinatiile pe care le-am inclus in lista de mai sus nu le-am vazut/fotografiat, promit sa fac acest lucru cum se va incalzi ;)


9 Responses to “Calarasi pe wikipedia”

 1. Alexandru says:

  draga admin – cand e vorba de fotografiat voi fi omniprezent! Numai zii! :)

 2. vio says:

  in opinia mea, calarasenii sunt cei mai indiferenti si cei mai infumurati oameni din tara asta (cu mici exceptii, desigur :D )… din partea lor numai la promovare poti sa te astepti..

 3. admin says:

  hmmm :) sa stii ca incep sa descoper lucruri noi :))

 4. vio says:

  nu te cred :D
  de fapt, poate nu le-ai observat pentru ca te-ai obisnuit cu oamenii de acolo, insa vazut (si simtit!) dintr-o parte, e cu totul altfel ;)

 5. sevas says:

  Imi pare rau ca la rubrica probleme este mentionat “Lipsa promovarii”. Nu stiu cine este autoarea/autorul, dar dl. admin, primeste te rog articole care intradevar releva realitatea. Raionul Calarasi este primul din R. moldova care dupa 1990 a alcatuit un ghid turistic, in sectia raionala cultura si turism, functioneaza adevarati specialisti in domeniul turismului. Calarasi ramine a fi raionul cel mai vizitat de turisti dupa Orhei. Va rog nu permiteti plasarea pe pagina a unor articole unde autorii nu au nici in clin nici in mineca cu industria turismului. Va multumesc anticipat

 6. admin says:

  sevas, articolul l-am scris eu, ca persoana nascuta in Calarasi si care am trait pina nu demult in Calarasi.
  Datele statistice pe care le prezinti sunt “praf in ochi”! Calarasul nu trebuie sa fie dupa Orhei! Sau din moment ce e pe locul 2 ridicam miinile in sus?
  Fii atent ca am scris: “Calarasul este insuficient promovat ca destinatie turistica.” Ceea ce inseamna ca din potentialul mare pe care il are regiunea Calarasului este valorificata doar o mica parte!!!
  Sau crezi ca site-ul calarasi.md este suficient de informativ pentru un turist strain care nu vorbeste romana? Sau crezi ca fiind atit de promovat, e normal ca eu sa scriu despre Calarasi pe wikipedia, care este printre primele rezultate pe care le gasesti pe google.

  Cite site-uri in limba engleza, franceza, germana scriu despre Calarasi? Cite ghiduri despre Calarasi sunt prezentate la expozitiile internationale? Sau elementar unde gasesc eu un ghid despre Calarasi in Aeroportul international Chisinau? Citi stiu ca avem una dintre cele mai vechi fabrici de vinuri? Citi stiu ca avem pensiuni unice? Citi stiu ca avem constructori de viori recunosctuti pe plan mondial si la care se poate de mers in vizita sa urmaresti procesul de creare a viorilor? Citi stiu despre manastirile asezate in forma de cruce?… Sa continui?

  Concluziile le faci, si daca ai treaba cu promovarea Calarasului ar trebui sa te apuci de lucru!!!

 7. sevas says:

  admin, de ce crezi ca datele statistice sunt irelevante? Daca esti asa sigur pe ceea ce scrii, spunemi te rog cite persoane intra anual in Republica Moldova, si cite din ele viziteaza Complexul natural-cultural Orheiul Vechiu? Daca stii raspunsul scade 13% si vei afla cite persoane viziteaza obioectivele turistice de importanta majora din Calarasi.
  Printre una, printre altele stai te rog o duminica la Raciula la pensiune si sa vezi cite persoane ii viziteaza. Cit priveste promovare, este foarte mult de discutat si la unele persoane le place astfel de promovari.

 8. pavel says:

  De unde ai luat distanta de 132km de la iasi?Cam mult.

 9. viorica says:

  bravo, autorule! bafta in continuare, ca de comentat toti suntem buni, mai putin de creat. imi place ce ai facut. cu adevarat sunt multe de vazut si facut in calarasi. zic eu ca ai facut un pas larg si incurajator si pentru altii. cred ca nu avem nici un motiv sa ascundem realitatea, nici cea frumoasa, nici cea dureroasa. si asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu!

Leave a Reply